17 Temmuz 2009 Cuma

Müzik Ruhun Gıdasıdır;Hastalıkların İlacıdır ...

Sultan II. Bayezid Edirne'de 1484 yılında bir Darüş şifa yani şifa evi,bir nevi hastahane kurulmasını emretmiş.Bu şifahane kubbeli olup ,ortasında fıskiyesi olan ve su şırıltılarının eksik olmadığı bir yer.Bilirsiniz su sesinin inanılmaz bir rahatlatma etkisi vardır,en azından ben de öyle bir etkisi var.Bu şifahanelerde bu su şırıltıları içinde odalarda bir nevi toplu terapiler yapılırmış.Ses'in iyileştirici etkisi o zamanlarda kullanılıyormuş.Bilim klasik müziğin bitkilere iyi geldiğini ve daha iyi çiçek açtırdığını kanıtlamış ama tarih te Türk Sanat Müziğinin şifa dağıttığını ispatlıyor.Yukarıda verdiğim örnek te bunun bir kanıtı.Bu çerçeve de Evliya Çelebi bu mekanlarda haftada 3 gün 10 kişilik musiki grubu hastalara fasıllar geçerek şifa dağıttığını söylemiş.

Eğer siz de şöyle bir ara Türk Sanat Müziği dinlemiş iseniz bilirsiniz nasıl rahatlatıcı olduğunu.Tabi günümüz popüler hayatı içerisinde bu müzik türü insanlara genelde sıkıcı olarak görünmekte ve dinlememekteler.Ama bence sıkıntılı olduğunuz zamanlarda şöyle bir Türk Sanat Müziği parçası dinlerseniz ne kadar rahatladığınızı anlayacaksınız.İnternet üzerinde şöyle bir araştırma yaptım ve hangi makamın hangi derde iyi geldiği konusunda bir takım bilgiler elde ettim.Tabi bildiğiniz üzere yüzlerce makam mevcut.Aşağıdakiler bunlardan sadece bir kaç tanesi.Bilgiler ise aşağıdaki gibi ortalama:

Nihavent Makamı: En eski makamlardan birisi olan Nihavent Makamı, kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça ve bacak bölgelerine etkili oluyor. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalı. Kuvvet ve barış duygusu veriyor. Akıl hastalarının tedavisinde kullanılıyor.

Rast Makamı: Soğuk organlar olarak belirtilen kemik ve yağlara etkili. Fazla uyumayı engelliyor, düşük nabzın yükselmesine yardımcı oluyor. Özellikle çocuk bünyesinde nem hakim olduğu için, bu nedenle oluşan dengesizlikleri düzeltiyor. Yine bu makamda akıl hastalarının tedavisinde kullanılabiliyor. Tedavi değeri yüksek olan dört makamdan birisi olarak geçiyor. Felçli hastalara sıkça tavsiye ediliyor. Başa ve göze etkisi çok. Spazmı çözücü özelliği nedeniyle spastik ve otistik hastaların tedavisinde yararlı.

Rehavi Makamı: Baş ağrısı, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve balgamdan gelen hastalıklarına ayrıca akıl hastalarının tedavisinde etkili. Kadınların doğumlarına yardımcı olan bir makam çeşidi. Bu makamında İbn-i Sina ve Evliye Çelebi'de bahsi geçen bir makamdır. Sonraları Rast makamı, rehavi makamının yerini almıştır. Diğer adı ise Ruhavi'dir.

Hüseyni Makamı: Bu makam sabah ve gün ağarırken etkili. Sabah - öğle arası etkisi fazladır. Cumartesi özel gündür. Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer ve kalp ve ruhların iltihabını söndürür ve yok eder. Mide hararetini giderici özelliği bulunuyor. Büyük erkeklerde görülen gizli ateşli nöbeti ve günde bir kere gelen ateşli nöbetin giderilmesinde faydalı. Sıtma hastalığına etkili olduğu gibi bu makam insanlarda kendine güven duygusunun oluşmasında etki oluyor. Bu nedenle otistik ve spastik hastalara kullanılıyor.

Hicaz Makamı: Yatsı'dan sabaha kadar olan zamanda etkisi fazla. Kuru ve soğuk nedenli hastalıklar için faydalı olduğu belirtiliyor. Kemiklere beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi bulunuyor. Üro-genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazla. Alçakgönüllülük duygusu veriyor.

Pentatonik Melodiler: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musikisinin en önemli ve karakteristik özelliği olarak belirtiliyor. Bir gam içindeki 7 sesten ikisinin azalması, 3 adet tam ve 2 adet 1.5 sesten olmak üzere 5 sesten oluşuyor. İnsanlarda kendine güven ve kararlılık veriyor, rahatlık sağlıyor. Çocuklara, 9 - 10 yaşına kadar sadece petatonik müzik dinletilmesi tavsiye ediliyor.

Acemaşiran Makamı: Kuru - sıcak makam olarak biliniyor. Fecirden kuşluk vaktine kadar etkili. Kemiklere ve beyne iyi geliyor. Vücutta yağ dengesini sağlıyor. Yaratıcılık duygusu ve ilham veriyor. Durgun düşünce ve duyguları canlandırıyor. Bayanlarda doğumu kolaylaştırıyor.

Uşak Makamı: Fecirden kuşluk vaktine kadar ve günbatımında etkisi fazla. Kalp, ayak rahatsızlıkları, nikriz (damla) ağrılarına faydalı.

Saba Makamı: Cesaret, kuvvet ve rahatlık veriyor. Seher vaktinde dinlenmesi tavsiye ediliyor.

Buselik Makamı: Nihavent makamı ile benzerlik gösteriyor.

Irak Makamı: Bu makamın etkisi daha çok Cuma günleri. Omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi var. Üzüntüyü giderici ve lezzet verici bir özelliği bulunuyor. Akıl hastalarının tedavisinde de kullanılıyor.

Zirefkent Makamı: Etkisi uyku vakti. Dana çok Çarşamba günleri dinlenmesi tavsiye ediliyor. Sırt, mafsal ağrılarına ve kulunç gibi hastalıklara iyi geliyor.

Zengüle Makamı: Etkisi Günbatımı. Daha çok Cuma günleri dinlenmesi tavsiye ediliyor. Kalça eklemleri ve bacak içleri ile ilgisi bulunuyor. Kalp hastalıklarına, menenjit ve beyin hastalıklarına etkili.

...............

Bütün bunlardan sonra konuyla ilgili bir müzik albümünü söylemeden de olmaz sanırım.Albümün adı ''Darüş şifa ''.


TFM Müzik Film Yapım Yayıncılık İletişim ve Org. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından hayata geçirilen albüm, İngiliz ARC music firması tarafından desteklendi ve 80 ülkede  DARÜŞ ŞİFA adıyla dinlendi ve sevildi. 

 Albümde yer alan eserler şu şekilde sırlanıyor: 

1- Muhayyer Kürdi Saz Semai - Nihavent Taksim / Sadi Işılay

2- Nihavent Saz Semai
/Yaylı Tambur/ Tamburi Cemil Bey

3- Hicaz Peşrev  /Tamburi Refik Fersan

4- Hicaz Saz Semai  /Klarnet Taksim / Refik Talat Alpman

5- Kürdili Hicazkar Saz Semai / Tatyos Efendi

6- Hüzzam Saz Semai- Ud Taksim / Udi Nevres Bey

7- Mahur Saz Semai  Refik Talat Alpman

8- Acemaşiran Saz Semai- Mısırlı İbrahim Efendi

9- Acemkürdi Saz Semai - Kemençe Taksim / İsmail Hakkı Bey

10- Sultan-I Yegah / Kanuni Hacı Arif Bey

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites