7 Kasım 2009 Cumartesi

Edi ile Büdü


Benim de ortalama çocukluğuma denk geliyordu SUSAM SOKAĞI...TRT'nin hala tek kanal olduğu 80'li yıllarımızda beni ekranlarda tutan önemli programlardan biriydi.Hatta bence fenomenlerden biriydi.Tahsin Amca,Edi ile Büdü,kurabiye canavarı,kurbağa kermit ve sürekli onun peşinden koşan Bayan Piggy , devasa boyutlardaki minik kuş...Ve program başlarken ki giriş müziği belki çoğumuzun aklındadır.Eğlencesinin yanında öğretici özelliğini unutmamak ta gerekir tabi...Susam Sokağı'ndan bize kalan miraslardan biride bence bazı karakterlerin neredeyse deyimleşmiş ve lakaplaşmış isimleridir.Eminim çoğumuz çoğu zaman iki yakın arkadaşı gösterip ''Şunlara bak Ediyle Büdü gibiler ..'' demişizdir ya da biraz irice bir arkadaşımıza ''Heyy minik kuş naber !'' demişizdir.


Belki de son günlerde haberlerden öğrenmesem Susam Sokağı'nın 40 yılı devirdiğinden haberim olmayacaktı.Ve şöyle bir hesaplayıp kendi hayatımda 10-15 yıl öncesini hatırlamayacaktım.Şimdinin çocuklarının böyle bir güzellikten haberleri bile olmayacak.Onlar büyüdüklerinde ''Ha ha şunlara bak nelerle eğleniyormuş bunlar'' diyecekler.
Neyse unutanlar için şu karakterleri bir kez daha yazalım.
Karakterler
Hayalî karakterler
Edi ve Büdü: "Bert and Ernie" uyarlamasıdır. Edi Altan Erkekli tarafından, Büdü ise bir dönem Köksal Engür tarafından bir dönem ise Atilla Şendil tarafıdan seslendirilmiştir. Sokakta yaşamazlar. Büdü; Edi ile birlikte yaşamaktadır. Susam Sokağı'nın bir nesil için en süper karakterlerinden birisi olmuştur. Edi ile sürekli çekişmesi, Edi'nin daha uçarı ve çocuksu hareketlerine karşılık ağır başlı ve bildik abi tavırları ile ünlüdür. Güvercin sever ve dama oynamaya bayılır.
Minik Kuş: "Big Bird" uyarlamasıdır. Adının tersine büyük sarı bir kuştur ve sokakta diğer insanlarla birlikte yaşar.
Kırpık: "Oscar the Grouch" uyarlamasıdır. Manavın hemen yanında bir küfenin içinde yaşar.
Kurbağacık: Kermit uyarlamasıdır. Sokakta yaşamaz.
Kurabiye Canavarı: "Cookie Monster" uyarlamasıdır. Sokakta yaşamaz.
Açıkgöz: "Grover".

Gerçek kişiler 
Tahsin Usta: Bir tamirci ve aynı zamanda Sabiha Teyze'nin de eşi. (Alp Öyken)
Zehra Teyze: Bir manav. (Güven Hokna)
Nihat Amca: Kırtasiye sahibi bir mahalleli. (Alpay İzbırak)
Hakan Abi: Bir genç, genellikle gitar çalar. (Tevfik Tolga Tecer)
Zeynep Abla: Bir genç. (Aslı Öyken Taylan)
Sabiha Teyze: Bir terzi ve aynı zamanda Tahsin Usta'nın da eşi. (Betül Arım)




2 yorum:

seyrekzamanlar dedi ki...

mutlandım ben.
sağol

Unknown dedi ki...

bizi çocukluğumuza götürdün sağol şimdiki çocuklar ben ten vs ile büyüyor ama onlar mahalle kırtasiye manav kavramından da yoksun oldukları için bunu seyredemiyorlar ara ara görüyorum kanallarda susum soksğını ama oğluma izlettiremiyorum yavaşlığından canı sıkılıyor

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites