11 Nisan 2010 Pazar

2000'lerde Sinema

Şöyle bir geriye dönüp baktığımda ,geride kalan 10 yılda sinema açısından özellikle benim için harika denebilecek bir on yıl geçti.Özellikle benim gibi fantastik,macera,bilimkurgu ve aksiyon severler için bulunmaz nimetlerle dolu bir on yıldan bahsediyorum.Bu geçen on yıl zarfında sinemanın özellikle teknoloji anlamında geldiği aşama hepimizi hayretler içinde bırakan bir gelişim seyri gösterdi.

2000'lerin filmlerine bir giriş yapılacaksa bence ilk önce The Matrix 'le başlamak en doğrusu olacaktır.Matrix 1999 yapımı bir film olmasına rağmen sinema teknolojisinin bugünkü geldiği noktanın bence başlangıç ayağını oluşturuyor.O ünlü ''What is the MATRİX ? '' sorusuyla hayatımıza giren bu filmle bence hiç bir şey artık eskisi gibi olmadı özellikle sinemada.Öyle ki ben bu filmi izledikten sonra artık izlediğim bütün bu tarz filmleri matrixle kıyaslayarak bir kalıba sokmaya çalıştım ve henüz bugüne kadar da matrix ayarında bir film izlemiş te değilim.Matrix'in görselliğine,içeriğine ve derinliğine baktığınızda gerçekten de bu kıyaslamayı hakettiğini düşünüyorum.

2000'li yıllar bilimkurgu,fantastik sinema türleri sevenler için bulunmaz bir nimettir demiştim ya ! İşte buna en güzel örneklerden biri de fantastik sinema türüne damgasını vuran bir film olan Yüzüklerin Efendisi üçlemesidir.Teknolojinin nimetlerini sonuna kadar kullanan bu film de aynı tür için bir mihenk noktası olma özelliğini sürekli elinde bulundurdu.Ve vizyona girdiği yılda müthiş bir gişe hasılatı elde etti.Tabi bu tarz filmleri en üste çıkaran özelliklerinin başında muhteşem bir hikayeyi harika bir görsellikle izleyiciye sunuyor olmalarıydı.Aynı Matrix te olduğu gibi bu film de sonra çekilcek olan benzer yapımlar için bir mihenk taşı görevi gördü.Sonrasında çekilen bütün bu tarz filmler hep Yüzüklerin Efendisiyle kıyaslandı ki ben hala kıyaslıyorum.En son görücüye çıkan muhteşem filmimiz ( ? ) Avatar; biraz Matrix biraz da Yüzüklerin Efendisi karışımı ve en son teknolojiyle donatılmış bir film olmasına rağmen-henüz filmi izlemesem de- yine de bu iki filmin verdiği tadı vermiyor.



2000'li yıllarda Matrix'in dijital yolarında gezinip,Yüzüklerin Efendisi'nde muhteşem alanlarda tur attıktan sonra biraz da korkmak gerekince aklıma ilk önce ''The Ring (Halka)'' filmi geliyor.Hiç tereddütsüz söyleyebilirim ki o güne kadar izlediğim en harika korku filmiydi.Neden ? diye bir soru sorulursa cevabı da sürekli söylediğim iki argümanla cevaplarım : Birincisi görsellik ikincisi içerik...
 Tabi ki bir bilimkurgu ve fantastik filmde göreceğiniz kadar görselliği bir korku filminde göremezsiniz.Böyle olunca az ama öz bir görsellik yetebilir onu tamamlayacak olansa içeriktir.İşte Halka filmi bu tadı bize vermesini bildi.Seyirciyi yerinden sıçratmasını kesinlikle bilen bir filmdi.Hikayesiyle adeta seyirciyi gerilim yüklü bir bilmecenin içinde sürükledi durdu.Filmin en güzel tarafı ise bütün film boyunca gördüğünüz her şeyin sebebini filmin sonunda anlıyor olmanız ve filmin beklenilen şekilde bitmiyor olması.Halka deyince filmin sonlarına doğru küçük kızın televizyonun içinden birden çıkmasını kim unutabilir ki ya da kaseti izleyen herkesin 7 gün içinde ölecek olması,küçük kızın kuyudan çıkması vs. vs....

2000'li yılların sineması biraz da çizgi roman uyarlaması olan filmlerin yılı oldu diyebilirim.Bunun da en güzel örneği bana göre ''SİN CİTY'' dir.Adeta bir yıldızlar geçidi olan bu filmin en dikkat çekici özellikleri filmin siyah beyaz çekilmiş olması ve abartılı  ve kült şiddet sahneleridir.Tabi bu abartılı şiddet sahneleri, işin içinde Kill Bill'den tanıdığımız Quentin Tarantino olunca hiç te yadırganmayacak bir durum.Filmin kadrosuna gözattığımızda hiç te küçümsenmeyecek bir oyuncu kadrosu olduğunu görüyoruz:Bruce Willis,Jessica Alba,Mickey Rourke,Devon Aoki,Benicio Del Toro ve daha bir çoğu...İkincisi ne zaman gelecek belli değil ama birincisi bende iyi bir etki bıraktı diyebilirim.Sin City dışında görsel anlamda güzel bir çok çizgi roman uyarlaması da yapıldı içlerinde özellikle Örümcek Adam serisi iyi bir başarı yakaladı ama bence Sin City hepsinden iyiydi.

Burda anlattığım bu filmlerin dışında özellikle bir fenomen olan Star Wars'u bir kenara koyarsak bu filmlerin dışında 2000'lerde çok güzel filmler çıkmasına rağmen ben de etkisi olan bu filmler oldu.Aklıma gelen diğer filmleri kısaca sıralayıp bu yazıya noktayı koyma zamanıdır.

Avatar ,  Twilight:The New Moon , Buz Devri , Shrek ,The Unborn ,G.I Joe : Kobranın Yükselişi,Transformers,İron Man ,Dünyanın Merkezine Yolculuk,Harry Potter,Batman:Kara Şövalye,Underworld,Max Payne,300 Spartalı,Mutant Günlükleri ve daha fazlası ... İsteyen ekleyebilir....

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites