21 Nisan 2010 Çarşamba

Sudaki Ayak İziniz Ne Kadar ?

Günde ne kadar su tüketiyorsunuz ? Bu tükettiğiniz suyun ne kadarı boşa gidiyor farkında mısınız ? 
Eminim gün içerisinde su tüketirken bunların hiçbirisine dikkat etmiyoruz ki ben de çoğu zaman bu konuya pek dikkat etmiyorum diyebilirim.Elimizi yıkarken,duş alırken,dişlerimizi fırçalarken,bulaşık ya da çamaşır yıkarken tükettiğimiz su miktarı toplamda inanılmaz seviylere çıkabiliyor.Çoğu zaman dikkatsizlik kimi zaman alışkanlıklar yüzünden yılda tonlarca suyumuz boşa gidiyor.Bu boşa gidiş hem ülke ekonomisine hem de kendi bütçemize inanılmaz zararlar veriyor.Bundan daha da önemlisi dünya üzerinde milyonlarca insan temiz su sıkıntısı çekiyor.Milyonlarca insan temiz su bulamadığı için ya hastalanıyor ya da hayatını kaybediyor.Dünyada ortalama 1.4 milyar insan temiz suya ulaşamıyor.Gelişmiş ülkelerde insanlar olabildiğince su tüketirken;az gelişmiş ülkelerde insanlar susuzluktan kırılıyorlar.Bir Amerikalı günde 700 lt,bir Avrupalı 200lt su tüketirken bir Filistinli 50 lt ,bir Haitili ise günde sadece 20 lt su tüketebiliyor.


Bütün bu su kıtlığının temel nedenleri arasında öncelik küresel ısınmada olsa da diğer bir neden de israftır.Birileri dünyanın diğer bir köşesinde susuzluktan kırılırken,temiz suya hasretken bizler diş fırçalamak ya da duş almak için litrelerce su harcayabiliyoruz.Eğer buna bir DUR demezsek başta ülkemiz susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. 


Peki su tasarrufu için neler yapmalıyız ?

*Suyu iki defa kullanın. Sebze ve meyve yıkadığınız suyu temizlik suyu veya sulamada değerlendirin. Sabunlu suyu klozete dökün. 

 *Musluktan sıcak su beklerken akan suyu bir kovada biriktirip daha sonra kullanınız. Depolarınızın bakım, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yaptırınız, bina iç tesisatları ile sayaç sonrası bağlantılarınızı sürekli kontrol ettiriniz. 

 *Banyo yapmak yerine kısa süreli duşlar tercih edilmelidir. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda ise 150 litre su tüketilir. Bunun aile bütçenize külfeti yıllık 280 YTL'dir. 

 *Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da traş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bunların aile bütçenize ek külfeti yıllık 260 YTL'dir. 

 *Tuvalet sifonları en çok su israfı yapılan yerlerden birisidir. Tuvalet sifonlarınızı gerekmedikçe çekmeyiniz. Rezervuarlarınızın içine hacim artırıcı nesneler koyarak (ör. dolu şişe) tasarruf sağlayabilirsiniz. 

 *Tek bir kişi yılda ortalama 50 metreküp suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre % 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Böylelikle aileniz için yılda 240 YTL tasarruf etmiş olacaksınız. 

 *Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntısı, günde 700 litre suya ulaşır. Evinizde tamir etmediğiniz iki tuvaletin aile bütçenize külfeti yıllık 510 YTL olacaktır. 

 *Saniyede bir damla sızma, yılda 10,000 litre su kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden evinizdeki 2-3 bozuk musluğun aile bütçenize ek külfeti yıllık 60 YTL'ye ulaşacaktır. 

*Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde kullanımı yasak olan hortumla su tutmak yerine süpürge kullanın. 

 *Arabanızı yıkarken hortum yerine kova ve sünger kullanın. Kullanımı yasak olan hortumla yıkama, her defasında yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edinin. 

 *Çatıdaki su deponuzun elektrik seviye şalterini kontrol edin. Arızalı seviye şalteri nedeniyle taşan sular sizi susuz bırakacağı gibi yüklü bir elektrik ve su faturasına da neden olacaktır. Çocuklarınızı banyoda, lavobada ve bahçe gibi yerlerde suyu boşa harcamaması için bilinçlendirin. 

 *Bir çamaşır veya bulaşık makinesi bir defada 120 litre su tüketir. Makinelerinizi tam dolu olarak veya kısa programda kullanmakla yıllık 62 metreküp su ve 124 YTL tasarruf yapabilirsiniz. 

 *Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin ve hortum yerine sulama kabı kullanın. 

 *Bahçenize ekeceğiniz çiçek ve bitkilerin az sulama isteyenlerden olmasına özen gösterin. 

 *Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edin. Petrol türevi temizleyiciler doğaya zarar verdikleri gibi, az su ile durulandıklarında çamaşırda ve bulaşıkta sağlıkla ilgili sakıncalar taşıyabilir. 

 *Su harcamanızı, su sayacınızı ve faturanızı düzenli olarak kontrol ederek takip ediniz. 

 *Su basmasını önlemek için evden çıkarken ana vanayı kapatın. 

 *Bulaşıklarınızı elle yıkadığınızda durulamak için direkt çeşmeden akarsu kullanmayınız. Önce leğende köpüğü akıttıktan sonra suyunuzu kısık seviyede açınız ve durulayınız. Durulamaya ara verdiğiniz durumlarda suyunuz kapatmayı ihmal etmeyiniz.
 
......................................

Ayrıca yeni öğrediğim ve bana ilginç gelen başka bir konu da tükettiğimiz su konusunda.Siz bir fincan kahve içtiğinizde sadece fincana koyduğunuz su kadar mı su tükettiğinizi sanıyorsunuz.Cevap hayır.


Peki neden ? Çünkü siz bir fincana ortalama 150-200 ml arasında su koyuyorsunuz ve tüketiyorsunuz ancak içtiğiniz o kahve üretim aşamasından geçerken litrelerce su harcanıyor.Ve siz o kahveyi tüketin diye litrelerce fazladan su tüketiliyor.Bu demek oluyor ki biz bir fincan kahve tüketmek için litrelerce su tüketiyoruz.Ne kadar da adil bir durum değil mi ?İşte SUDAKİ AYAK İZİMİZ de bu konudan hareket eden bir durum.


Peki sizin suadaki ayak iziniz ne kadar ?Bunu öğrenmek için ve daha detaylı bilgi için BURAYI ziyaret edebilirsiniz...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites