13 Şubat 2012 Pazartesi

Devr-i Hamid





'' Osmanlı İmparatorluğu'nun son üç sultanından ikisinin, Abdülhamid ve Mehmed Vahdeddin'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî ideolojisinde, öteki Osmanlı padişahlarından hiçbiri için kullanılmayan aşağılayıcı değer hükümleriyle anılmak gibi bir talihsizlikleri var.


Abdülhamid, 'Kızıl Sultan' ve 'müstebid'dir; Vahdeddin ise 'hain'! Kemalizm, Osmanlı tarihini, neredeyse bu iki sultanın kişiliğinde temsil edilen olumsuz bir paradigma olarak tescil etmiştir.

Niçin bu iki sultan? Niçin Abdülhamid ve Vahdeddin? Sebebi açık: Mustafa Kemal Paşa'nın bu iki Sultan'la meselesi olmuştur da ondan! Bir ittihadçı olarak Abdülhamid'le, bir misyon sahibi olarak da Vahdeddin'le! Dolayısıyla, Cumhuriyet ideolojisi, bu iki Sultan'ın gerçek tarihsel konumlarıyla ele alınmasını mümkün kılmayan bir historiografi inşa eder. Benim ilkokul, ortaokul, hatta lise yıllarımda bile (1942-1954) tarih kitapları, Abdülhamid ve Vahdeddin'e ilişkin olumsuzlayıcı ve değersizleştirici hükümlerle doluydu...'' Hilmi YAVUZ

Makalenin Devamı >>>


Bugün gazetelerin sitelerindeki haberleri okuduktan sonra sevdiğim yazarların makalelerine göz attım.O makalelerden birisi de Hilmi Yavuz'un son yazdığı makaleydi.


Bu makalede yeni çıkan bir eserden bahsediyordu : Devr-i Hamid :Sultan II. Abdülhamid 90 farklı makaleden oluşan 5 ciltlik bir eser.Bu eser Erciyes Üniversitesi tarafından yayınlanmış.


Eğer tarihle ilgili kitapları okumayı seviyorsanız;Osmanlı Devleti'nin en çok tartışılan padişahlarından birisi olan Sultan II. Abdülhamid  hakkında yazılmış makaleleri okumak ilginizi çekerse ilgilenebileceğiniz bir eser.


Haber vermesi benden. :)

Gerekli bilgileri Erciyes Üniversitesi'nin Resmi Sitesinden öğrenebilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tarihi severim ama şuan ki ruh halime çok ağır gelir sanıyorum.
Not ettim;teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Nar- Can >>> Rica ederim.Ben de notlarım arasına aldım.Fırsat bulursam alacağım.:)

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites