3 Temmuz 2011 Pazar

İki Dirhem Bir Çekirdek

'' Osmanlı Devleti zamanlarında bilindiği üzere resmi tatil Cuma günüymüş.Bu sebepten ötürü genellikle düğünler bu tatil gününe denk getirilir ve gelinler de bir gün öncesinden hazırlanır ve süslenirmiş.Tabi o zamanlarda kufaörler,güzellik salonları,pedikürcü,manikürcü gibi bilimum güzellik masterı zevatı da pek olmadığı için gelinleri süslemesi için '' Kalemkar,meşşata veya yüz yazıcı '' adında hanımlar tutulurmuş.Bu hanımlar bir gün önceden gelin hanımın evine gelir ; evde diğer bayanlar çalgı çengi eşliğinde eğlenirlerken gelin hanım da bu arada süslenirmiş.
Günlerden bir gün yine böyle bir merasim(koltuk merasimi) düzenlenmiş.Hanımlar toplanmış.Gelin hanımı süslemesi için de bir kalemkar çağırılmış.Kalemkar hanım başlamış gelini süslemeye.Tabi bu arada diğer hanımlar da aynı oda içerisinde eğleniyorlarmış.Kalemkar hanım gelinin saçını süslemiş,allık vs vs(artık her ne yapılıyorsa ) :] Son olarakta sıra kaşlara gelmiş.Kalemakar hanım gelin hanımın kaşlarını düzeltirken ortalıkta eğlenen hanımlardan bir tanesi kalemkar hanımın eline çarpıvermiş.Bu çarpışma olunca kalemkar hanımın elindeki cımbız vs. (herneyse) gelin hanımın gözüne batıvermiş.Tabi ortalık feryat figan.O esnada diğer hanımlardan bir tanesi de sözü söylemiş :
''Ne yaptın sen hanım ? Kaş yaparken göz çıkardın.......''



Deyim : Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük gruplarıdır.

Peki deyimler sadece bir ya da bir kaç kelimeden oluşan söz grupları mıdır ? Tabiki hayır . Her sonuç nasıl bir sebebe bağlıysa günümüzde dilimize yerleşmiş,doğru veya yanlış bir şekilde kullandığımız onlarca deyimin de bir hikayesi var.Malum ateş olmayan yerden duman çıkmıyor.:)Peki en azından genel kültür lugatimizde kaç tane deyim hikayesi taşıyoruz?

İşte tam bu noktada size İskender PALA'nın yazmış olduğu güzel bir kitaptan bahsetmek istiyorum.

''İKİ DİRHEM BİR ÇEKİRDEK ''
Bu kitabı epey bir süre önce alıp bir çırpıda okumuştum.İçerisinde yüzlerce deyimin hikayesini barındıran bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.En azından aklınızın bir köşesinde genel kültür olarak kalacak faydalı bilgiler edinebilirsiniz.Örneğin ben bu kitabı okumadan önce yazının başında anlattığım hikayeyi bilmiyordum ama kitaptan sonra hiç unutmadım.Size tavsiyem bu kitabı edinin ve kitaplığınızda görebileceğiniz bir yere koyun.Kitap öyle kalın bir kitap değil ve bildiğim kadarıyla fiyatı da 10 lira bile değil.

Bol kitaplı günler...

2 yorum:

öykü dedi ki...

Hostu

:) severek okudum

kımse kas yaparken goz cıkarmasın dılerım:)

Adsız dedi ki...

Amin ! diyelim biz de :) teşekkürler.

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites