11 Temmuz 2012 Çarşamba

Affet Bizi Srebrenica


Bundan tam 17 yıl önce Bosna'da Srebrenitsa'da en az 8000 müslüman boşnak; yaşlı,kadın,çocuk demeden katledildi.Silahsız erkekler kurşuna dizildi , Boşnak kadınlara tecavüz edildi.

O günden bu güne hala içimizde kocaman bir Boşnak Sızısı var ve hala kanamakta.Ve biz hiçbir şey yapamadık.Binlerce müslüman boşnak kendine medeni diyen dünyanın gözleri önünde planlı bir soykırıma tabi tutuldu.Ama bir gün hepsinin hesabı sorulacak.Evet bir gün uyuduğumuz uykudan uyanacak ve Boşnak Kardeşlerimize yapılanların hesabını soracağız.Allah hepsinin mekanını cennet eylesin.

'' Mavi Kelebeğin Hikayesi ''



Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu, ki pek çoğunun halen de bilinmiyor. Söylenenlere göre toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş. Mezarlar hem derin kazılmış hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş. Bugüne değin bu işlerle (toplu mezar bulma) ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler (uydu resimleri vb) bu yüzden pek işe yaramamış. Mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusunda ciddi bazı artışlar gözlemlenmiş.Bu bölgeleri inceleyen uzmanlar bu bölgelerdeki bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme keşfetmişler. Toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar (mineral vb yönünden), ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin (artemisia vulgaris) coşup fışkırmasına, ve bu da yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş.Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar, araştırma derinleşmiş, ve toplu mezarlara ulaşmışlar. Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış. '' Kaynak




1 yorum:

öykü dedi ki...

Tarıhe bır ınsanlık ayıbı olarak gecmıs bı sayfa



cok uzgunum.

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites