21 Mart 2014 Cuma

Twitter Kapatıldı İçerde Kaldık



Son bir iki günün popüler konusu malumunuz ''Twitter' ın engellenmesi''. Son bir iki gündür bir Twitter fırtınası koptu gidiyor. Twitter engellenecek, engelleniyor, eyvah al işte engellendi derken dün akşam itibariyle Twitter'a erişim mahkeme kararıyla engellendi! Peki bu durum engellemelere alışık olan yurdum insanını engelledi mi ? Görünen o ki engellemedi. Engelleme olduktan sonra bile '' Twitter' ı kapattılar içerde kaldık.'' diyenler çoğunluktaydı. :)



En başta şunu söyleyeyim ki bu tür engellemelere şahsen karşıyım. En basitinden bir işe yaramaz. Hem engelleyenin itibarını zedeler hem de yasak olan daha ilgi çekicidir mantığından hareketle girilmesi istenilmeyen yöne doğru bir akım başlar. Zaten o içerik -ki eğer siyasi olarak düşünürsek- çoktan internete yayılmıştır. Ve ortadan kaldırılması zordur.



Twitter' ın kapatılma nedenlerine baktığımız da karşımıza mahkeme kararları çıkıyor. Bildiğim kadarıyla ses kayıtları, hakaretler vs. nedeniyle kişilerin açmış olduğu kişisel davalar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti' nin mahkemeleri ilgili içeriklerin kaldırılması konusunda Twitter' ı muhatap alarak onlara bildirimde bulunuyor fakat Twitter bu içerikleri kaldırmamakta direniyor yani kaldırmıyor. Bu bildirimlerse defalarca yapılıyor. Sonuçta başka çare kalmadığı belirtilerek Twitter' a erişim engelleniyor.

Tüm bunlar böyle olunca insanın aklına şunlar geliyor. Fikirlerimi madde madde belirteyim :

  • Twitter' da birileri Türkiye Cunhuriyeti Devleti kanunlarına aykırı paylaşımlar yapmış diye niye benim Twitter' a erişimim engelleniyor. 
  • Youtube örneğinde de olduğu gibi yasaklar ilgili konulara olan ilgiyi daha fazla arttırarak görülmesini veya öğrenilmesini sağlamaz mı zira bu tür yasaklamaları delen uygulamalar internet üzerinde cirit atıyor. 
  • Pek çok ülkede Twitter o ülkenin kanunlarına tabi olup, vergisini verip, o ülkelerin kararlarını uygularken; söz konusu benim ülkem olduğun da benim ülkemde yayın yapıp, milyonlarca üye üzerinden milyonlarca dolar para kazandığı halde iş vergi vermeye ve benim ülkemin kanunlarına tabi olmaya geldiğin de neden benim ülkemin kanunlarını hiçe sayıp çifte standart uyguluyor.
  • Bir de bir üstteki durum yetmezmiş gibi Twitter' ın başkanı çıkıp özetle '' SMS atarak ta Twit atabilirsiniz'' diye açıklama yapıyor. Bu ne demektir ? Bana göre şu demektir : Ben sizin ülkenizin mahkemelerinin verdiği kararları takmıyorum Siz de takmayın.'' Kusura bakılmasın ama ben böyle durumlarda partileri, siyaseti, iktidarı veya muhalefeti umursamam. Böyle durumlarda benim için önemli olan Devletimin İtibarı' dır. Sen benim devletimin kanunlarını hiçe sayamazsın.
  • Geçen günlerde denk geldiniz mi bilmiyorum Youtube İngiltere İçişleri' ne videolara özel erişim yetkisi verdi. Bahanesi ise ulusal güvenlik. Yani anladığım ve bildiğim kadarıyla İngiltere ulusal güvenliğini!! tehdit edecek videoları youtube' a bile sormadan silebilecek. Peki bizim için de Youtube üzerinde değerlerimize hakaret içeren, ulusal güvenliğimiz tehdit eden videolar yok mu ? Tabiki vardır. Hadi gidelim Google' a ve isteyelim bakalım. ????
  • Ve son olarak engellenen twitter'a baktığınız da göreceksiniz ki ''engellemeyin, sansüre hayır'' içeriklerinin çoğu da siyasi söylemler.

Sonuç olarak ; suç içeren durumlar dışında engellemelere ve sansüre karşı olsam da kafamdaki sorularla yazıyı noktalandırıyorum.Kalın sağlıcakla...


 Peki siz bu engelleme(ler) hakkında ne düşünüyorsunuz ?

7 yorum:

Unknown dedi ki...

''Yasak olan daha ilgi çekicidir.'' bu düşüncenize sonuna kadar katılıyorum. Yakında 'Twittera girme yöntemleri' adlı başlıklar çıkarsa hiç şaşmam.

Adsız dedi ki...

.Serhat Atılgan : Ki zaten DNS değiştirme,VPN kullanma vb. gibi pek çok yöntem hal i hazırda paylaşılıyor ve uygulanıyor.

Unknown dedi ki...

Artık bu dakikadan sonra bende kullanmaya başlıyorum :) Mecburen...

Adsız dedi ki...

.Serhat Atılgan : :))) Kullan tabi.

Ferhat Bayram dedi ki...

twitter yoksa mergeen var http://mergeen.com/

Pabuc dedi ki...

İçeride kaldım çıkamıyorum ,kapatmalara karşıyım ! Kurtarın beni burdan

Adsız dedi ki...

.Pabuc : Twitter'a giremiyorum lütfen RT. :)

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites