24 Şubat 2010 Çarşamba

Sansüre Sansür

Sansür, bir toplumun kendine olan güvensizliğini yansıtır ve otoriter rejimlerin belirgin bir özelliğidir.'' Potter Stewart



Youtube yasağıyla alevlenen sansürleme konusunu bilmeyeniniz yoktur. Youtube neredeyse bir yıldır ve hatta geçgince bir süredir kapalı.Peki sebebi ne ?

Bir takım zavallıların büyük önderimiz M. Kemal Atatürk’ü ve kimi değerlerimizi aşağılayıcı videoları youtube ‘a yüklemiş olmaları. Amaçları bu videoları bütün dünyaya izlettirmek. Peki bunu başarabildiler mi ? Büyük ihtimalle başarıyorlar çünkü bizim dışımızda herkes bu videoları izliyor.Belki biz de izleyebilseydik en azından tepkimizi koyar,şikayet eder videoların kaldırılmasını sağlayabilirdik. Ama bundan mahrumuz. 

Sansür ve kapatma olayındaki amaç belki Youtube’a bir ceza vermektir ama internet kullanıcıları olarak bizler ceza ödüyoruz.Asıl cezayı bu videoları yükleyenlerin ödemesi gerekirken.Tamam binlerce kişi Youtube ‘a girmenin bir yolunu buluyorlar ama ne gerek var ?Ancak bir çok zararlı içerik barından sitenin özellikle çocuklarla ilgili olanların kapatılması doğal ve gerekli ama bu tarz yasaklamalar pek te güzel durmuyor maalesef…


Neyse gelelim bu yazının amacına :


Aslında burada tam da bu konuyla ilgili bir siteden bahsedeceğim:



Nedir bu sansüresansür ?


Kendilerini KİMİZ başlığı altında şöyle tanımlıyorlar : 







‘’Biz:

Öğrenciyiz, öğretmeniz, reklamcıyız, dijitalciyiz, gazeteciyiz, karikatüristiz, akademisyeniz, taraftarız, blogcuyuz, tasarımcıyız, okuruz, yazarız, internetsevenleriz, internetten hiç anlamayanlarız, sanatçıyız, fotoğrafçıyız, yönetmeniz, oyuncuyuz, şarkıcıyız, iş adamıyız, iş kadınıyız, patronuz, çalışanız, ev kadınıyız, uzun boyluyuz, kısa boyluyuz, zayıfız, şişmanız, kadınız, erkeğiz, genciz, yaşlıyız, sokakta yürüyenleriz, kampüste takılanlarız, dersini kırmayanlarız, geyik yapanlarız, ciddi konuşanlarız, politikayı sevenleriz, politikadan hiç anlamayanlarız, çok konuşanlarız, hiç konuşmayanlarız, hukukçuyuz, matematikçiyiz, mühendisiz, fizikçiyiz, kimyacıyız, sporcuyuz, aktifiz, dinamiğiz, heyecanlıyız, ses çıkarmak isteyenleriz, hep beraber bir şeyler yapmaya inananlarız.

Biz sadece sansürden rahatsız olan, bu konunun unutulmamasını, gündemde kalmasını, yanlış uygulamaların bir an önce çözüme kavuşmasını isteyen, susmanın bir işe yaramadığını bilen, ses çıkarmaya hazır bir grup insanız.

Başka da bir şey değiliz.Yani nedir SansüreSansür?

SansüreSansür, kollektif bir heyecanın, hep beraber ses çıkarmanın oluşumudur. Sansüre karşı durmak isteyen herkesin öneri, fikir ve katılımıyla günden güne büyüyen, gelişen bir harekettir, bir tepkidir.

Başka da bir şey değildir.’’



Evet sansüre sansür ; sansüre karşı oluşan bir hareket.Ve amaç insanların bu konudaki duyarlılığını arttırmak ve sansüre karşı birliktelik sağlamak.
Sitede konuyla ilgili kimi yazıları bulacaksınız.Sitedeki en önemli olay ise 

HAREKETLER…. 

Hareketler üç başlık altında toplanmış: Yay Hareketi,Blog Hareketi ve Poster Hareketi.


Yay Hareketi ; sansüre karşı olan tepkiyi yaymak için çeşitli materyalleri kullanmayı amaç ediniyor.Bunlar videolar,bannerları bloglarda yainlayarak genişliyor.Tabi bir de gerçek hayatta yaygınlık için posterler ve stickerlar var.


Blog Hareketi ; sansüre karşı olan site ve blogların kendilerini kapatması ve bunun yayılması anlamına geliyor.


Poster Hareketi ; bir çok kişinin hazırladığı posterlerden oluşuyor ve bu posterlerin gerçek hayata taşınması amaçlanıyor.Gerçekten de ilginç ve zekice hazırlanmış posterleri görebilirsiniz.
 
Bu sitenin bir de blogu var.Ona da BURADAN ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites