6 Kasım 2010 Cumartesi

Walkman'e Elveda !

Walkman'i bilir misiniz?

Büyük ihtimalle bilirsiniz.Yaşı uygun olanlar WALKMAN dediğim de büyük ihtimalle bir AH çekmiş olmalılar benim gibi.80'lerin sonunda 90'ların başında ilk gençlik yıllarını yaşayanlar Walkman adını çok iyi bilirler.Walkman hepimiz için adeta bir fenomendi.Hani böyle ürünler ve markalar vardır ya.O tür ürünler mutlaka o markayla özdeştir.Örneğin bir markete girdiğiniz de ''belki hala'' bir tane kağıt mendil almak istediğinizde herhangi bir marka ismi söylemek yerine : '' Abi bana bir selpak verir misin?'' deriz.Walkman de tam olarak bu durumda.Markası her ne olursa olsun ''Taşınabilir Müzik Cihazı'' istediğimizde ağzımızdan irademiz dışında WALKMAN çıkar(tabi benim yaşımdakilerde)Şimdiki gençlerde belki bu durum İPod'dan yana bir tavra dönüşmüş olabilir ama o zamanları yaşayanların dilinde pelesenk olmuştur.

İlk kez 1979'da üretilmeye başlanan WALKMAN kasetçalarların üretimi artık durdurulmuş okuduğum habere göre.Bu da artık bir devrin daha sonunun geldiğini ve belki de bizlerin yavaş yavaş yaşlandığımızın bir göstergesi midir ? Tamam yaşlı değiliz ama genç olduğumuz da söylenemez galiba :)Artık İPod devrindeyiz ama olsun Walkman lerde bundan sonra mp3 çalarlarda yaşayacak.

Bu tarz bir blogda bu tarz bir teknoloji haberinin pek işi olmaz ama amaç biraz geçmişe dönmek,o günleri yad etmekti.








Walkman deyince tabi insanın aklına eskiler geliyor mütemadiyen.80'lerin sonu 90'ların başlarındaki hayatımıza bir gönderme ve bilinçaltından geri çağrılan bir nostaljinin,birazcık gülümseme ve bir iç çekişle geri dönmesi.Sobaların üzerinde kızartılan ekmekler,dışarıda sokakta oynanan misketler,biriktirilen gazoz kapakları,körebeler,saklambaçlar; ''akşam oldu oğlum gel artık eve.Bak baban gelecek biraz sonra''lar,kasetler,o zamanların müzikleri,dizileri,çizgi filmleri vs vs...

O zamanlar hayatımız daha elle tutulurdu.Sonra hayatımıza bilgisayarlar girdi.Her şey daha çok sanallaştı.Önceden arkadaşlarımızı sadece saklambaşlarda bulmaya çalışırdık şimdi Facebook'ta aramak zorunda kalıyoruz .
Önceden PAZAR GECESİ SİNEMASINDA bu hafta hangi film var acaba diye merak ederken şimdi tek tıkla her gün pazar gecesi sinemasına dönüyor.

Sonuç olarak bugün doğan çocuklar  bundan 10-15 sene sonra bizim ne kadar ilkel yaşadığımızı düşünecekler ve ''Abi nasıl yapıyordunuz o zamanlar ? '' diye bir soruyla karşımıza çıkacaklar belki ama yeniden bir fırsatım olsa büyük ihtimalle yine o kömür sobasının üstündeki kızarmış ekmeği yemeği tercih ederdim..

Ya siz ?

1 yorum:

Anken Stein ©8ex-en8 dedi ki...

Dayımın walkmaninini çalmak için çok çabalamaştım ama yapamadım ağbey :(

Yorum Gönder

Yorumlarınız Türkçe yazım kurallarına uygun olduğu için;hakaret içermediği için teşekkürler

Add to Technorati Favorites